Lerpake

20/2019 – Lapikaslainen Laura: kansainvälisty luokanopettajaopinnoissa!

Hellurei, täällä kirjoittelee Laura, neljännen vuosikurssin lapikaslainen. Nyt kun mielessäni kelaan tätä neljää opiskeluvuotta läpi, on sinne todentotta mahtunut monenmoista: vuodet Lapikkaan hallituksessa sekä kasvatustieteen tiedekuntaneuvostossa, töiden ja opiskeluiden yhteensovittaminen ja etenkin kokemukset ulkomailla, joita haluan nyt teille avata.

Toisena opiskeluvuonna mieleeni virisi ajatus opiskeluvaihtoon lähtemisestä. Haun vaiheet hoituivat asia kerrallaan ja muun puuhailun ohessa. Lopulta sain kuulla, että olen saanut opiskelupaikan Kanadasta Lakeheadin yliopistosta syksyksi 2017! Vaihtarilukukausi piti sisällään niin opintoja, uusia ystäviä sekä reissailuja Kanadassa ja Ameriikoissa. LuKa-opiskelijana halusin ottaa kursseja, jotka sisällyttäisin luka-sivuaineeseen. Opiskelinkin vaihdossa ”Outdoor Education” ja ”Environmental Education” -kursseja. Vaihdosta jäi käteen mm. roppakaupalla uusia kokemuksia ja ystäviä, kielitaitoa, perspektiiviä Suomen koulutusjärjestelmään ja omaan ammatti-identiteettiin. Lisäksi kokemuksesta jäi kipinä uusille reissuideoille.

Harjoitteluluokassani oli 50 oppilasta

Sainkin ajatuksen lähteä harjoitteluvaihtoon Tansaniaan kesäksi 2018. Näin suoritin opintoihimme kuuluvan kenttäharjoittelun. Tämän harkkapaikan hoidin itse. Kehitysmaissa on paljon vapaaehtoisjärjestöjä, jotka järjestävät harjoittelu/vapaaehtoistyömahdollisuuksia. Minun koordinaattorini oli suomalainen, jonka kanssa asiat sujuivat mutkattomasti. Opetin paikallisessa kolmosluokassa kaksi viikkoa, sekä rikollisten nuorten sijoitusyksikössä kaksi viikkoa. Tästäkin kokemuksesta sain uusia kokemuksia, ystäviä ja varmuutta toimia tilanteessa kuin tilanteessa. Afrikassa koulujärjestelmät ovat hiukan eri kuin Suomessa, kiteyttäisin, että sain kokemuksen kansakoulun opettajan työstä! Huh.

Kansainvälistyminen laajentaa mukavuusaluetta, kartuttaa kielivarastoa, tuo tietoa eri kulttuureista, terävöittää tilannetajua; kaikkia niitä taitoja, joita juuri opettajana, ja ihan elämässä tarvitsee. Väittäisin, että itsestä oppii myös monia uusia puolia, joita ei välttämättä normi arjessa kotona huomaisi. Uskon, että kv-kokemuksista on myös etua työnhaussa, se avaa myös ovia erilaisiin tehtäviin. Haluan vielä mainita, että jos pienikin kipinä maailmalle on, niin rohkeasti vain tarttumaan tilaisuuksiin! En olisi ikinä uskonut lukiolaisena, että juuri minä reissaisin näin paljon, saatikka pärjäisin englannin kielellä toisella puolella maailmaa. Englannin kieli onkin sittemmin hioutunut erinomaiselle tasolle antaen myös kipinän englanninopettajan opinnoille.

True Canadian in the Canadian woods

Jos kansainvälistyminen kiinnostaa, mutta et vielä ole ihan varma tai et tiedä mistä aloittaa, suosittelen kääntymään KV-toimiston puoleen. Siellä on osaava henkilökunta, jotka ovat siellä juuri sinua varten. Minuun voi myös ottaa yhteyttä, kerron mieluusti tarkemmin kokemuksistani. Ylläripylläri, olen lähdössä koko kesäksi Yhdysvaltoihin kesätöihin kesäleirille. Voit seurata matkaani instagramissa @laurahoi, voit myös lähestyä siellä viestillä. Autan mielelläni! 😊 Ja ai niin! Vaihtohaku keväälle 2020 on vielä auki 31.5. saakka! Käy heti kurkkaamassa https://www.ulapland.fi/events/Vaihtohaku-kevaalle-2020/38529/0ab50eb2-a4c9-4db1-8ae0-4cb9a5cf7d9d

Mahtavaa kesänalkua!

Laura, 4. vuosikurssin lapikaslainen

Advertisements

19/2019 – Edustamassa pohjoista osa 1: Kaikki alkoi Pasilasta

Yöjunassa matkustaminen on aina yhtä mukavaa. Kiskoilla tasaisesti heiluva juna on kuin kehto, jonka makuuhytissä ei tarvitse kauaa pitää silmiä kiinni ennen kuin nukkumatti saapuu. Juna saapuu keskiviikkoaamuna Pasilaan, jossa jo pitkälle ennättänyt kevät on tuonut puistojen puihin runsaasti vihreyttä. Yhdessä yössä olen matkustanut kuin kuukaudella eteenpäin.

Pasila on Pekka Routalemmen sanoin jännä. Itäsaksalaistyyppisen betonishässäkän joukossa on yllättävästi flooraa ja faunaa. Viiden minuutin kävelyn aikana näen varpusia, kalalokin, naakkaparven, räkättirastaan, talitintin… Asiaan! SOOLin uusi hallitus kokoontui Helsinkiin perehtymään ja tutustumaan toisiinsa. Parin päivän aikana opimme tuntemaan toisiamme oppien rekkalastillisen uusia asioita ja viettäen mukavaa aikaa yhdessä.

Olen iloinen, että saan olla mukana vaikuttamassa näin mahtavassa porukassa. Hallitus kokoustaa kerran kuussa ja ensimmäinen istunto onkin jo kahden viikon kulutta. SOOLin hallituksen vaiheita voit seurata liiton somekanavien lisäksi myös Lerpakkeesta, jonne raportoin tärkeistä tapahtumista silloin tällöin. Pääsette tutustumaan myös muihin hallituksen jäseniin ja kuulemaan, mitäpä hallituslaiset tietävät meistä täällä pohjoisessa?

Tehdäänpä ensiksi Arto Nyberg -ohjelmasta tuttu sana-assosiaatiotesti!  SOOLin hallituksen Joensuun taistelupari Asser Kakko ja Markus Helin, mitä teille tulee ensimmäisenä mieleen sanoista ”Lapin yliopisto

Asser: – Minulle tulee mieleen pohjoisuus, aitous ja luonto!

Markus: – Rovaniemi, oikis ja luontokasvatus. Antille terveisiä!

Lisää on tiedossa tulevissa numeroissa! Nyt allekirjoittanut syventyy kevään viimeisiin rästihommiin. Samettisen pehmeää toukokuuta jokaiselle!

– Vili, SOOLin hallituksen jäsen, päätoimittaja, Pasila-fani

PS. Oma taipaleeni liitossa alkoi juuri samaisessa paikassa Akava-talolla Pasilassa syksyllä 2017. Sinne palatessa on hienoa muistella mitä kaikkea onkaan oppinut. Tykkään myös kovasti siitä samannimisestä ohjelmasta. Näkyisikö se Areenassa?

18/2019 – Lapikaslainen Valtteri: Kuinka yhdistin valmentamisen ja opintoni

Kilpatason valmentamisen ja yliopisto-opintojen yhdistäminen arjessa

Lapikasblogi etsi juttujen tekijöitä, joten päätin ottaa pensselin kauniiseen käteeni ja kirjoittaa itselleni varsin läheisestä asiasta; pesäpallovalmennuksen ja yliopisto-opintojen yhdistämisestä arjessa. Opiskelukaverit eivät ole voineet välttyä kuulemasta kansallispelistämme, kun meikäläinen on samassa kahvipöydässä.

Itselläni on vahva pesäpallotausta ja omien juniorivuosien jälkeen hivuttaudun valmennuspuolelle Lapuan Virkiässä. Olin uuden edessä, kun opiskelupaikka aukesi kesällä 2017 Lapin yliopistoon. Heti alusta asti oli itselleni selvää, että pesäpalloa en aio jättää. Villin fuksisyksyn alkaessa kausi onneksi veteli viimeisiään, joten käytännön valmisteluja sai tehdä rauhassa ensin tottuen opiskelijaelämään ja yliopiston käytäntöihin.

Karu totuus kuitenkin alkoi pian valjeta, arkiharjoittelu kokisi ison muutoksen ensi kaudella. Kilpatasolla harjoitukset pyörähtävät käyntiin marraskuun alussa. Itselläni oli vetovastuu B- ja C-tyttöjen joukkueista, jotka molemmat pelasivat ikäluokkansa SM-sarjaa. Onneksi valmennukseen saatiin apuvoimia, mutta oma valmennuspanostus painottuisi viikonloppuihin. Se käytännössä tarkoitti sitä, että joka toinen viikonloppu vierähtäisi Lapualla vetämässä leiriviikonloppuja, jotka koostuivat 4-5 harjoituksesta, palavereista pelaajien sekä johdon kanssa ja harjoituspelit siihen päälle. Harjoituksia oli ympäri lähikuntia ja joukkue koostui useammasta matkapelaajasta.

Keskiverroin käytän vajaan kahden tunnin harjoitussession suunnitteluun 15-30 minuuttia. Palavereita pitää suunnitella huomattavasti kauemmin ja kaikki materiaalit pitää niihin tuottaa itse. Pelivideoiden ruotiminen voi ottaa helposti yli kaksi tuntia. Luokanopettajakoulutus onkin opettanut jo, että hyvin suunniteltu kokonaisuus pysyy todennäköisemmin paremmin kasassa kuin lonkalta heitetty, joten hyvän paliksen tai reenin suunnitteluun käytän mielelläni aikaa, jos saan sen avulla maksimoitua saatavan hyödyn. Sama asia konkretisoituu tuntsaria vääntäessä harkkaan. 


Koutsi myhäilee tyytyväisenä. Kuva viime syksyn nousukarsintapeleistä

Junamatkat Lapuan ja Rollon välillä kestävät noin 5h 30min. Ehdottomasti paras asia junassa matkustamisessa on mahdollisuus hoitaa opiskeluhommat. Aika hyvin olen saanut matkoilla purkitettua esseitä, oppimispäiväkirjoja ja muita kirjallisia töitä. Hirveästi ei ole jäänyt opintoja roikkumaan, mutta täytyy myöntää, että pari fuksivuoden kurssia venähti kakkosvuoden puolelle.

Pesäpalloasioiden hoitaminen Rollosta käsin ei ole aina kovin helppoa, koska moni asia olisi helpompi hoitaa kasvotusten, mutta hyvä kommunikointi kaikkien osapuolten kanssa helpottaa huomattavasti asioiden hoitoa. Täytyy kyllä antaa täydet propsit Lapin yliopistolle ja KTK:n henkilöstölle, että valmennushommat eivät ole vaikuttaneet opintojen etenemiseen. Erikseen täytyy vielä kiittää myös tämän vuoden tuutoriporukkaa, kun päästitte yhden tuutoreistanne aina pesäpallokiireiden perässä lakeuksille, vaikka olisi ollut tuutorointiin liittyvää hommaa tiedossa vapaa-ajalla.

Paljon joutuu siis suunnittelemaan tulevaa etukäteen, jos haluaa valmentaa hyvällä tasolla, eikä tuottaa pettymystä pelaajille. He painavat käsittämätöntä duunia viikossa (lukio + 5-8 reeniä) samalla panostaen opintoihin täysillä ja suoriutuen kunnialla niistä. Onneksi motivaatiota löytyy itsellä siihen, että asiat hoidetaan kunnolla. Välillä on turhauttanut ja ollut raskasta, mutta kaikki kokemukset ovat kasvattaneet. Valmentaminen ja luokanopettajaopinnot tukevat hyvin tosiaan ja molemmista on konkreettista hyötyä. Koen myös molempien olevan hyvää vastapainoa toiselle. Viikot kun painan duunia yliopistolla ja pääsen viikonlopuksi valmentamaan ja vetämään reenejä, niin saan siitä irti hirveän paljon positiivista energiaa sekä pääkopalle vastapainoa koulujuttujen keskelle. Hyvän reeniviikonlopun jälkeen voi tyytyväisenä taas palata luentosaliin ja siirtää fokuksen opiskelijaelämään.

Toivottavasti tämä juttu hieman valaisi valmentamisen ja opintojen yhdistämisen aspekteja. 🙂

Kirjoittanut Valtteri, 2. vuosikurssin lapikaslainen, tuutori

Lapikaslainen-juttusarjassa eri vuosikurssien luokanopettajaopiskelijat kirjoittavat opiskelijaelämästään ja sydäntä lähellä olevista aiheistaan.

17/2019 – Vapun uutisia ja legendoja

Huh sentään! Päätoimittaja tässä ihmettelee, miten hauska vappuviikko on mennytkin niin nopeasti. Asiaan saattaa vaikuttaa, että viimevuonna juhlinta jatkui kokonaiset kaksi viikkoa. Kuitenkin viime tiistaista asti olemme saaneet nauttia useista erilaisista tapahtumista, kuten ylioppilasteatterista, vesibussista ja pubivisasta. Sekaan on itselläni mahtunut myös dedispalautuksia ja kotitöitäkin.

Huomenna on vappuviikon mahtava pääpäivä ja vieläpä hyvin erityinen sellainen. Jätkänpatsaalle ylioppilaslakin päähän laskee nimittäin oma ainejärjestömme Lapikas yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun insinööriopiskelijoiden ainejärjestö RovIO:n kanssa. Muista siis tulla paikalle! Vappukulkue lähtee liikkeelle Lordin aukiolta 15:30.

Näin suuren opiskelijatapahtuman kunniaksi tutkiskelin toimituksemme arkistoja, josta löysin vanhan mystisen tarinan, mikä on kulkenut perimätietona vuosikaudet. Sen on viimeiseksi litteroinut Peku, jonka kynästä on jälkipolville tallentunut Sim Aesten II:n legenda. Simailuja vietimme jo lauantaina, mutta seuraava tapahtuma onkin jo 10.5. Pistäppä kalenteriin jo ylös School’s Out ensiviikon lauantaina. Lisätietoa tulossa vapun jälkeen.

Lue legenda tästä

Aurinkoista samettisen pehmeää vappua jokaiselle!

Vili – päätoimittaja

16/2019- Lapikaslainen Osmo: Paatuneen lihansyöjän kasvisruokahaaste

Idea tähän haasteeseen syntyi, kun olin henkisesti heikoimmillani, eli Rauman Talvipäivien jälkeen. Synkkinä hetkinä sängynpohjalla ympäristön hyvinvointia ja omaa fyysistä pahaa oloa mietiskellessäni, sain loistoajatuksen. Kahden viikon kestävä kasvisruokahaaste.

-Ajattele maapallon tulevaisuutta! Sanoin itselleni

Kävin asiasta keskustelua itseni kanssa:

-Mutta pekoni… mumisin itsekseni samalla, kun tirautin miehisen kyyneleen.

-Mutta mieti kaikkia söpöjä eläimiä! Sanoin, kun samaan aikaan katsoin hauskoja koiravideoita

Hyväksyin tappioni ja päätin tutkia asiaa hieman tarkemmin.

Tehdessäni tutkimustyötä törmäsin erilaisiin faktoihin kasvissyönnin hyödyistä, joten tässä teille rakkaat lukijat muutama hauska fakta.

  1. Pienempi riski sairastua sydäntauteihin. No hei, onhan se mukavampi elää terveenä kuin töpseli seinässä.
  2. Matalampi verenpaine. Itse ainakin tykkään syödä salmiakkia, joten verenpainetaudit eivät kiinnosta.
  3. Pienempi riski sairastua diabetekseen. Kahta en vaihda, toinen on turun sinappi ja toinen on lauantain karkkipäivä.
  4. Kasvissyönnillä pienempi hiilijalanjälki, eläintalouden aiheuttamat päästöt ovat suurempia kuin liikenteen aiheuttamat päästöt. Itse haistelen mieluummin kukkasia kuin kakkasia.

Noh, sitten asiaan.

Kaksi viikkoa, eihän se nyt kovin pahalta kuulosta… eihän? Jo ensimmäisenä päivänä meinasin yliopistolta ostaa herkkupaninin jonka sisältä löytyy höyryävän herkullista pekonia ja kanaa. Pidin kuitenkin pintani ja leuka rinnassa kävelin kotia kohti, valmistamaan herkullista papupataa. Ottaessani ensimmäisen makupalan tekemästäni ruoasta tajusin, että kyllähän tästä selvitään. Päivät vierivät papujen lailla, ensimmäinen viikko olikin jo purkissa ja viikonlopun herkkuruoat odottivat. Lauantai iltana ruokalistalla oli kasvishampurilaisia mustapapupihveillä. Rankan opiskeluviikon jälkeen en kuitenkaan jaksanut itse valmistaa pihvejä, joten päädyin ostamaan valmiita tuotteita pakasteesta. Olin koko valmistusprosessin aikana todella skeptinen mustapapupihvien herkullisuudesta, yllätyksekseni kuitenkin lopputulos oli maittava. Lisukkeeksi hampurilaisen kaveriksi tein bataattilohkoperunoita, joita maustoin yrttiöljyseoksella. Hampurilaisen väliin löysi tiensä ananasviipale, tomaatteja, cheddarjuustoviipaleita sekä herkullista valkosipulimajoneesia.

Tässä teille äidin pikku herkkusuille vinkki helpon valkosipulimajoneesin tekemiseen. Kaupan normaalin majoneesin sekaan pilko makusi mukaan (itselläni yksi valkosipulinkynsi yhtä desilitraa kohden) valkosipulia ja anna maustua mielellään yön yli jääkaapissa.

Toisen viikon haasteena oli herkulliset liharuoat yliopiston ravintoloissa. Lähimmäisten, ystävien sekä herkullisten itsetehtyjen pinaattilettusien tuella toinenkin viikko selätettiin helposti. Haasteen viimeiselle illalle oli keksittävä ruoaksi jotain minkä voisin jakaa teidän kaikkien kanssa. Oma arkkiviholliseni,  hirvittävä soijasuikale päätyi viimeisen illan ruokalistalle, mitä ihmettä siitä muka saisi tehtyä? Mausteiden ja kekseliäisyyden avulla saatiin hirvityksistä loihdittua täytettä tortilloihin ja tässä teille siitä resepti.

Itsetehdyt tortillat:

5½                 dl durumvehnäjauhoja

½                   tl suolaa

½                   dl öljyä

2                    dl vettä

Heitä kaikki ainekset kulhoon ja jyystä taikinaa kuin viimeistä päivää, kunnes taikina on kimmoisa ja irtoaa helposti kulhosta. Pyörittele 10 kappaletta taikinapalloja ja anna niiden levätä hetki. Kaulitse taikinapalloista paistinpannusi kokoisia lettusia ja paista niitä ilman rasvaa molemmin puolin niin, että lettuset saavat pieniä rusehtavia pilkkuja. Vinkki, pannu kannattaa olla tulikuuma kun paistat lettusia.

Tortillojen täytteeksi päätyi siis hirvitykset, eli soijasuikaleet. Aluksi soijasuikaleita liotettiin runsaassa vedessä muutama minuutti, jonka jälkeen ne leivitettiin Crispy chicken mausteseoksella. Toinen tapa on leivittää suikaleet korppujauhoilla ja maustaa Fajita mausteseoksella. Leivityksen jälkeen soijasuikaleet levitettiin uunipellille ja paistettiin 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes suikaleet näyttävät herkullisen ruskeilta.

Lopullisen tortillatuotoksen väliin tungettiin soijasuikaleita, salaattia, tomaattia, kurkkua, ananasta, salsaa, ranskankermaa sekä jalopenoja, ei mitään rahvaspenoja. Mielipide soijauikaleista muuttui, ne olivat herkkullistakin herkullisempia, suorastaan taivaallisia. Mahtava lopetus kasvisruokahaasteelle.

Loppufiilikset haasteesta ovat pelkästään positiivisia, päätinkin haasteen jälkeen pitää ainakin yhden kasvisruokapäivän viikossa tästä eteenpäin.

Kirjoittanut ensimmäisen vuoden lapikaslainen Osmo Salo, ei enää niin paatunut lihansyöjä.

Lapikaslainen-juttusarjassa eri vuosikurssien luokanopettajaopiskelijat kirjoittavat opiskelijaelämästään ja sydäntä lähellä olevista aiheistaan.

15/2019 – Lapikkaasta jäsen SOOLin hallitukseen

12. – 13. huhtikuuta järjestettiin Helsingissä Suomen opettajaksi opiskelevien liiton liittokokous, jossa Lapikasta olivat edustamassa Vili ja Janita. Lappi sai pitkästä aikaa edustajan SOOLiin hallitukseen, kun Lapikkaan Vili Peltomäki valittiin liiton hallituksen jäseneksi toiseksi korkeimmalla äänimäärällä. Viikonlopun tunnelma oli rennon mukava ja kokouksen jälkeen siirryttiin viettämään rattoisia SOOLin 60.-vuosijuhlia.

Liittokokouksessa päätettiin liiton linjauksista kuten tavoitteista opettajankoulutukselle. Päätöksistä voit lukea tästä.

Lapikkaan ehdottamat muutokset ja lisäykset asiakirjoihin

Lisäys hallituskauden 2019-2020 projektit: ”Hallitus aktivoi ja antaa välineitä jäsenyhdistyksille toteuttaa aktiivisempaa koulutuspoliittista edunvalvontaa” – Hallitus otti nimiinsä. Hyväksyttiin

(Lapikas yhdessä muiden yhdistysten kanssa) muutos hallituskauden 2019-2020 projektit:”SOOL näkyy jäsenille muotoon ”SOOL näkyy ”opeopiskelijoille”. – Hallitus otti nimiinsä. Hyväksyttiin

(Lapikas yhdessä muiden yhdistysten kanssa) lisäys Tavoitteet opettajankoulutukselle:Opettajankoulutuksessa tulee olla mahdollisuus opiskella tukiviittomien perusteita. Tukiviitttomat ovat arvokas työkalu oppijoiden kohtaamisessa ja inkluusion edellytys.” – Hallitus otti nimiinsä muutettuna: ”opettajankoulutuksessa tulee olla mahdollisuus opiskella erilaisia vuorovaikutusta sekä puhetta tukevia kommunikaatiomenetelmiä.” Muutettu esitys hyväksyttiin

Lisäys liittokokouksen julkilausumaan:”Kuitenkin suuresta osasta opettajankoulutusten opetussuunnitelmia ilmasto- ja ympäristökasvatus puuttuu” – Hyväksyttiin

Liittokokous kävi julkilausumassa tiukan äänestyksen ilmastokasvatuksen ja turvallisuuskoulutuksen välillä. Lapikas kannatti julkilausumaa turvallisuustaitojen lisäämisestä opettajankoulutuksessa. Ilmastokasvatus voitti niukasti ja Lapikas halusi tehdä tähän lisäyksen. Halusimme sisällyttää ilmastokasvatuksen rinnalla ympäristökasvatuksen. Mielestämme oman lähiympäristön tunteminen ja kunnioittaminen ovat avaimet globaaliin kokonaisvaltaiseen ilmastokäsitykseen ja kestävän kehityksen rakentamiseen. Kokemuksellisuudella luodaan arvokasvatusta ja merkityssuhteita. Ihminen haluaa suojella sellaista, mikä on itselle tärkeää.

14/2019 – Lapikas valvoo etujasi

Heissulivei! Lapikkaan hallituksen edunvalvontavastaavat tässä ehtoota.

MIKÄ IHMEEN EDUNVALVONTAVASTAAVA?

Lapikkaan hallitus valitsee joka vuosi keskuudestaan edunvalvontavastaavat ja tänä vuonna tämä kunnia suotiin meille. Periaatteessa edunvalvontaa hoitaa jokainen Lapikkaan hallituksen jäsen, mutta päävastuussa olemme me edunvalvontavastaavat.

Mitä se edunvalvonta sitten oikein on? Edunvalvonta on yksinkertaisuudessaan opiskelijoiden edun valvomista. Tavoitteemme on saada opiskelijoiden ääni kuuluviin.

Lapikas valvoo jäsentensä etua yhteistyössä muiden ainejärjestöjen sekä Lapin yliopiston ylioppilaskunnan eli LYY:n kanssa. Käytännössä käymme säännöllisesti edunvalvontajaoston kokouksissa sekä toimimme opiskelijaedustajina erilaisissa työryhmissä, kuten harjoitteluiden ohjausryhmässä.

Jos huomaat puutteita yliopiston toiminnassa, esimerkiksi kurssien sisällöissä, yhdenvertaisessa kohtelussa, tiedonkulussa tai jos sinusta tuntuu esimerkiksi siltä, että opetuksen laatu tai suoritusten arviointi ei ole asianmukaista, ole yhteydessä Lapikkaan hallitukseen. Toki hallitukseen saa olla yhteydessä muissakin merkeissä!

EDUNVALVONTAJAOSTO

Edunvalvontajaoston kokous on kaikille edunvalvonnasta kiinnostuneille avoin. Se on Lapin yliopiston ylioppilaskunnan jaosto, jonka tehtävänä on toimia ylioppilaskunnan, opiskelijajärjestöjen ja opiskelijaedunvalvonnasta yleisesti kiinnostuneiden henkilöiden välisenä keskustelufoorumina ja yhteistyöelimenä.

Jaoston kokouksissa käsitellään opiskelijoiden edunvalvontaa koskettavia kansainvälisiä, sosiaalipoliittisia ja koulutuspoliittisia asioita. Kokouksissa käy myös tarpeen mukaan käsiteltäviä asioita tuntevia asiantuntijavieraita.

Jaoston kokoukset ovat siis kaikille opiskelijoille avoimia. Tiedot kokouksista ja muusta toiminnasta saat liittymällä jaoston Facebook-ryhmään “LYY:n edunvalvonta” tai edunvalvontajaoston omalle sähköpostilistalle, johon voit liittyä lähettämä viestiä edunvalvonta-asiantuntijalle (edunvalvonta(at)lyy.fi). Kokouksista ilmoitetaan myös ylioppilaskunnan nettisivuilla.

KOPOKALJAT

Tämän viikon keskiviikkona 10.4. järjestetään Lapikkaan ensimmäiset Kopokaljat. Kopokaljojen idea lähti liikkeelle, kun halusimme löytää keinon kuulla jäsenistöämme sekä keskustella matalalla kynnyksellä ajankohtaisista aiheista. Minkä muunkaan äärellä olisi mukavampi rupatella kuin kylmän huurteisen juoman.

Kopokaljat ovat siis mahdollisuus käydä matalan kynnyksen keskustelua hyvässä seurassa hyvän juoman ääressä koulutuspoliittista (kopo) aiheista. Tämän viikon Kopokaljojen tarkoitus on keskittyä erityisesti opetusharjoitteluihin. Tule siis keskustelemaan rennossa meiningissä harjoittelun kulusta ja sujuvuudesta! Tai ihan muuten vaan siemailemaan virvokkeita hyvässä seurassa! https://www.facebook.com/events/289739088592981/

-Iida, Jenni & Janita, Lapikkaan edunvalvontavastaavat

13/2019 – Lapikaslainen Allu: Ilmastonmuutos ja eduskuntavaalit

Istun tässä mummon hajuisella nojatuolillani ja mietiskelen, että mitenköhän tätä asiaa voisi parhaiten lähteä lähestymään, kun tätä kuitenkin tuputetaan jo jokaisesta korva- ja nenäreiästä sisään. Jos otsikosta ei siis vielä selvinnyt, suosittelen optikkoa, mutta aiheena tänään on tosiaan ILMASTONMUUTOS ja EDUSKUNTAVAALIT (14.4.)! Kaksi niin kuumottavaa aihetta, että tekee mieli vähentää vaatetta ja pulahtaa sulaneiden napajäiden viilentämään veteen.

Uutisissa on pyörinyt toistuvana teemana se, kuinka ihmiset voivat yksilöinä toimia ilmastonmuutoksen tuhoavana sankarina vähentämällä hiilijalanjälkeään esimerkiksi matkustamalla vähemmän, suosimalla kotimaista sekä lopettamalla lihansyönnin ja piereskelyn. Vaikka nämä muutokset ovat ehdottoman tärkeitä varsinkin, jos haluaa oikeuden tuntea paremmuutta ja saarnata aiheesta muille, ne ovat vielä pieniä askelia.

Isoja askelia otetaan, kun toimitaan suuremmalla mittakaavalla. Seuraava saattaa kuulostaa heprealta, mutta siksi teksteihin on linkit, jotta pääsisitte nopeasti ja helposti jutun jujuun kiinni: Pariisin ilmastosopimus ja IPCC:n 1,5 asteen raportti ovat antaneet kaikille maille selkeän toimeksiannon päästöjen vähennyspakosta, jota ilman alkaa sattumaan ja tapahtumaan kamaluuksia. Edellisellä hallituskaudella kaudella aihetta ei paljoa käsitelty, joten on entistä tärkeämpää, että seuraavana kautena otetaan tiukasti poroa sarvista ja lähdetään taklaamaan ongelmaa.

Tuleva eduskunta tulee vaikuttamaan siihen, minne rahaa menee ja mistä sitä saadaan. Avain onkin siinä, minkälaiset ihmiset päästämme vallan kahvaan ja mitkä arvot tulevat vallitsemaan vahvimpina eduskuntatalossa. Eduskunnan suurimmat puolueet määrittävät myös hallituksen muodon ja suurimmasta puolueesta valitaan pääministeri. Kysymys kuuluukin: halutaanko päättäjiksi ihmisiä, jotka alkavat nostamaan turpeen verotusta, lisäämään metsiensuojelun rahoitusta ja tukemaan sähköautoilijoita vai ihmisiä, jotka tukevat fossiilipolttoaineiden käyttämistä ja haluavat leikata suoraan pohjoisen luonnon läpi pilaten monen saamelaisen elinkeinon jäämeren ratahankkeella.

Täältä voit katsoa, mitkä puolueet ovat selkeästi sitoutuneet vuoden 2030 päästövähennystavoitteeseen. Kirjoitukseni ei kuitenkaan ole tarkoitus paatoksellisesti käännyttää teitä äänestämään tiettyä puoluetta, vaan saada teidät miettimään tärkeimpiä arvoja, joita ehdokkaaltanne odotatte. Meidän nuorten on niin tärkeä äänestää, sillä eduskunnan päätökset tulevat alkavalla kaudella vaikuttamaan entistä voimakkaammin juuri meihin, tuleviin jälkipolviin ja meidän tulevaisuuteemme. Vain äänestämällä voi vaikuttaa kuinka sinun ja meidän asioistamme eduskunnassa päätetään

Muutama kannustava iskulause ennen kuin menette äänestyskoppeihin:

  • Ollaan edelläkävijöitä muussakin kuin koulutuksessa
  • Äänestämättä jättäminen ei ole kannanotto, vaan ääni vastapuolelle
  • Kyllä me suomalaiset sisulla pitkälle painetaan
  • Takametsän puolesta!

Haluatko tietää lisää aiheesta/lähteeni epäilyttää? Lue lisää sivulta www.pelastetaantalvet.fi

– Allu, toisen vuoden lapikaslainen

P.S. Lapikas on menossa ennakkoäänestämään lauantaina 6.4., joten kaikki vaan yhessä messiin!

 

12/2019 – Lapikaslainen: kirjoita oma juttusi!

Mikä olisi mielessäsi sellainen aihe, josta haluaisit nostaa keskustelua? Haluaisitko kertoa mielipiteesi jostain itsellesi tärkeästä asiasta? Nyt sinulla on mahdollisuus kirjoittaa oma juttu! Nimittäin Lerpakkeessa julkaisemme kevään mittaan lapikaslaisten omia kirjoituksia “Lapikaslainen”-juttusarjassa.

Mitä kirjoitus voisi olla? Voit kirjoittaa esimerkiksi mielipidekirjoituksen, kolumnimaista omaa pohdintaa jostain asiasta, runoja, tieteellisemmän tutkimusartikkelin tai ihan mitä tahansa mitä mielesi päällä on. Artikkeli voi sisältää ottamiasi valokuvia tai olla esimerkiksi kuvakokoelma jostain tapahtumasta.

Heräsikö ajatus omasta jutusta Lerpakkeessa? Mainiota! Asettelusta, oikeinkirjoituksesta tai muusta stilisoinnista sinun ei tarvitse huolehtia. Kun olet päättänyt kirjoittaa jutun, ota yhteys päätoimittajaan Viliin Facebookissa tai yliopiston sähköpostin kautta. Jos sinulla on polttava aihe, mutta kirjoittaminen takkuaa, älä epäröi tuoda ideaasi toimitukseen.

Ensiviikolla julkaisemme ensimmäisen oman jutun, kun toisen vuosikurssin Aliisa haluaa muistuttaa äänestämisen tärkeydestä. Mukavia kirjoitushetkiä ja samettisen pehmeää maaliskuunloppua jokaiselle!

– päätoimittaja Vili, 3. vuosikurssin lapikaslainen

11/2019 – Hakijalle: Tervetuloa Rovaniemielle!

Taas on tullut se aika. Kevään yhteishaku starttaa nimittäin huomenna. Luokanopettajuutta pohtivat hakijat ympäri Suomen pähkäilevät, että mihin yliopistoon sitten hakisivatkaan. Jos sinun tuttavapiiristäsi löytyy mahdollinen tulevaisuuden kansankynttilä, jaa tämä juttu hänelle!

Tässä on tietopaketti siitä, miksi juuri SINUN kannattaa hakea opiskelemaan luokanopettajaksi Rolloon.

10 hyvää syytä hakea Lapin yliopistoon.

https://lapikasblog.wordpress.com/2018/03/08/10-2018-10-hyvaa-syyta-hakea-rovaniemelle/

 

 

Lapin yliopiston opiskelijablogista löydät opiskelijoiden kirjoittamia kokemuksia opiskelijaelämästään täällä pohjoisessa.

http://lapinyliopisto.blogspot.com/2017/12/mahdollisuuksia-euroopan-suurimmassa.html

 

 

Mahtavien opiskelumahdollisuuksien lisäksi ainejärjestömme Lapikas lämminhenkinen kotoisa porukka, johon sinä olet tervetullut! Seuraa lapikaslaisten touhuja somesta:

IG lapikasry

Verkkosivumme https://lapikasblog.wordpress.com/