Sitsiohjeet

Sitsit, tämä kumma sana tulee enemmän kuin tutuksi opiskeluaikanasi. Sitseillä tarkoitetaan akateemista pöytäjuhlaa eli kyseessä on tapahtuma, joka pitää sisällään ruokaa, juomaa, juomalauluja, yhdessäoloa ja rutkasti hauskanpitoa. Sitsiperinteitä on kuitenkin useita erilaisia, ei ole siis yhtä ja oikeaa tapaa sitsata.

Sitsi-illallinen koostuu perinteisesti lämpimästä ruoasta, muutamasta snapsista (jotka otetaan tiettyjen laulujen jälkeen) sekä parista oluesta/siideristä. Sitsit kestävät yleensä noin 2,5-4 tuntia.

Sitsit ovat siis akateemista hauskanpitoa vanhoja perinteitä kunnioittaen. Sitsikulttuuri on opittava luonnossa, mutta tässä muutama vinkki.

I Sitsien kulku

* Sitseille on valmisteltu istumajärjestys, saavu paikalle hyvissä ajoin ja etsi oma paikkasi ennen sitsien virallisen osuuden alkamista. Älä kuitenkaan istu paikallesi ennen kuin olet saanut siihen luvan.

* Toastmaster eli toast = Sitsien johtaja, esilaulaja, toimivat usein pareittain tai kolmestaankin. Kun toastin kello soi, on kaikkien paitsi toastien oltava hiljaa.

* Sitsien ensimmäinen laulu on Helan Går. Yleisö aloittaa hiljaisuudesta tsii-tsii-tsii-tsii rytmityksen toastien merkistä ja toastit kajauttavat laulun ilmoille. Laulun loppupuolella kumotaan ensimmäinen napsi eli kaato.

 II Sitseillä saa/täytyy

* Tutustua pöytäseurueeseen, nauttia ruuasta, vaikkakin se useimmiten on kylmää, juomasta, hyvästä seurasta ja esityksistä

* Kuuntele mitä juhlien vetäjällä -toastmasterilla- on sanottavaa. Samoin muiden esityksiä yms. on kohteliasta kuunnella. Älä siis puhu esitysten, toastien tai punishmentien päälle. Ja luonnollisesti laulujen aikana lauletaan eikä jutustella.

* Katso vanhemmista tieteenharjoittajista mallia (tämä ei välttämättä päde enää loppuillasta…)

* Mikäli rikot sitsisääntöjä tai käyttäydyt sopimattomasti sinua rangaistaan punishmenteilla, joita voi olla monenlaisia… Suositeltavaa kuitenkin on, että alkoholi ei liity punishmentteihin. Toastien on hyvä miettiä punishmentit kunnolla niin, etteivät ne myöskään pilaa jonkun sitsikokemusta.

III Sitseillä ei saa

* Nousta pöydästä ellei ole vuorosi esiintyä, saada rangaistusta, virallisesti ilmoitettu tauko tai toastit muuten kehottavat nousemaan

* Häiritä puhumalla toastien työtä tai muiden ryhmien esiintymistä

* Punishmentin saaneille ei saa missään nimessä hurrata tai taputtaa, korkeintaan buuataan

* Käyttäytyä epäkunnioittavasti tai häiritsevästi

IV Sitseillä on suositeltavaa

* Sitsien aluksi tervehtiä ja esittäytyä läheisemmille

* Aina ennen juomansa nauttimasta tervehtiä juoma kädessä ympärillä istuvia (nainen vasemmalle, oikealle ja vastapäätä, mies oikealle, vasemmalle ja vastapäätä)

* Saapua oman ryhmänsä etukäteen valmistellun esityksen kanssa, yleensä ainejärjestöittäin tai fuksit tai jonkin kaupungin edustajat yhdessä. Myös toastien on hyvä valmistella esitys pöydälle kutsumista varten

* Antaa sitsien järjestävälle taholle tai toastmastereille sitsilahja

* Syödä aina kun on mahdollista. Syömiseen ei jätetä yleensä turhan paljon aikaa.

* Pyytää puheenvuoroa toasteilta viittaamalla ja puhutella toasteja heitä kunnioittaen

Lapikas lainaa sivuillaan LYY:n sitsiohjesääntöä.

Advertisements
%d bloggers like this: